In ons Yogacentrum, maar ook in Borger en Gieten.
Individueel of in een groep?
Waarom is ZwangerschapsYoga goed en fijn?
Vooral in deze drukke tijd wordt veel van het moederlichaam gevraagd. Dan is goed om tijd hebben voor jezelf en de groeiende baby in je buik.
Je kunt alleen of samen met je partner deelnemen. Dit kan in een groep of individueel omdat:
– je (samen) goed wilt voorbereiden
– bewust wilt genieten van je zwanger zijn
– aandacht voor jezelf en je baby goed is
– je lichaam soepeler en sterker wilt maken voor de fysieke veranderingen
– regelmatig fijne en noodzakelijke ontspanning nodig
Het ontstaan van Zwangerschapsyoga
Yoga werd eerder voornamelijk door mannen beoefend. Toen Yoga in het westen werd geïntroduceerd gingen veel vrouwen (ruim 80%) Yoga beoefenen.
In Nederland heeft vooral Beintema vanaf de jaren tachtig veel aan het vormgeven van Yoga voor zwangere vrouwen en de aanstaande vaders gewerkt. Tegenwoordig nemen veel a.s. moeders de a.s. vaders mee om deel te nemen aan de lessen. Romy deed de opleiding voor Zwangerschapyoga bij Samsara, Rita Beintema, en geeft ruim 25 jaar regelmatig deze cursussen.
De ZwangerschapsYoga cursus bevat:
– Informatie o.a. over de bevalling en voeding
– Mantra, Meditatie, Yoga en Ademoefeningen
– Oefenen van opvangen methoden bij ontsluitingsweeën
– Oefenen van Perstechnieken
– Het omgaan met pijn, onrust en angst
– Contact maken met de baby in de buik
– Vijf eenvoudig toe te passen ontspanningsmassages (gekleed)
– Liggende eind ontspanning
– Dvd bekijken van een rustige ZwangerschapsYoga bevalling
Uitwisseling
Een korte uitwisseling voor de les begint, is nodig om te weten hoe het op dit moment gaat en of het nodig is extra aanpassingen of aanwijzingen te geven.
1. Informatie o.a. over de bevalling en voeding
Er is een dvd van een zwangerschapsyoga bevalling die kan worden getoond. Wat belangrijk kan zijn tijdens de zwangerschap, bevalling en de periode erna worden gedeeld.
2. Yoga- en ademoefeningen
Het is goed om goed voorbereid te zijn. Geen enkele zwangerschap of bevalling is hetzelfde. In de lessen worden oefeningen gegeven die lichaam en geest sterk maken, soepel en ontspannen en een goede doorstroming van het lichaam. De oefeningen kunnen door jou alleen of samen met je partner worden gedaan. Zij bereiden het lichaam voor op de veranderingen tijdens de zwangerschap en de bevalling.
3. Het oefenen van het opvangen van ontsluitingsweeën
Je krijgt verschillende manieren aangereikt om ontsluitingsweeën op te vangen. Wanneer je dagelijks oefent hoef je er niet meer over na te denken, Is het tot je beschikking wanneer je ze nodig hebt. Door het regelmatig oefenen ontstaat meer ontspanning en vertrouwen. Wanneer je partner mee oefent kan je steeds meer op vertrouwen dat hij weet hoe hij je kan begeleiden. Ook als jij het zelf niet meer weet of ziet zitten. Dat geeft rust.
4. Het oefenen van twee Perstechnieken
Je oefent twee verschillende perstechnieken. Dan kun je toepassen wat op dat moment het beste bij jou en de situatie past.
5. Het omgaan met pijn, onrust of angst
Wanneer je al een voorstelling hebt over hoe een van bevalling kan zijn, of deze ervaring al hebt, kan dit goed voelen of juist onrustig en angstig maken. Hier worden je methodes aangereikt en geoefend om innerlijke beelden of gedachten die onrust veroorzaken of spanning geven, aan te kijken en te laten gaan. Voor momenten dat het spannend kan zijn in de komende periode.
7. Contact maken met de baby in de buik
Wanneer je dieper en meer ontspant kan je steeds meer ervaren van je kindje. Ook hoe je baby reageert op jou/jullie aandacht en massage.
8. Massage
Je leert en ontvangt vijf eenvoudige massagevormen die een energetische en ontspannende werking hebben. Bij toepassing ontstaat meer ruimte in lichaam en geest. Ontspanning neemt toe en bevordert de doorstroming in jou en je baby. Ook verbeterd het immuunsysteem.
Extra ontspanning: Ayurveda Massage
Deze kun je bij mij aanvragen en duurt tussen de 1,5 en 2 uur.
Extra ontspanning: Baby Massage
Deze wordt als cursus maar kan ook alleen aan jou baby, peuter, kleuter worden gegeven. Dit duurt tussen de 0,5 en 1 uur.
“Tijdens de zwangerschap en ontsluitingsperiode maar ook na de bevalling kan massage een geweldige verlichting en heerlijke ontspanning bieden”.
9. Yoga-ontspanning
Shavasana – voor diepe ontspanning.
Tot rust komen door de zachte begeleidende stem van Romy, tijdens mantra zingen, het inspreken van een ontspanning, het bespelen van de tampoera, Indiaanse hart fluit of klankschalen. Fijne momenten waarin tijd lijkt te verdwijnen en een vredig gevoel ontstaat. Dat doet jou en je baby goed en dat neem je mee, naar huis.
De lessen worden door cursisten ervaren als een plezierig en als een ontspannen wekelijks uitje, met echte tijd voor jezelf, de zwangerschap en je baby (soms samen met je partner).
Zij laten weten dat de cursus een goede zwangerschap, bevalling en periode na de bevalling hebben bevorderd.
******
Enige ervaringen van Cursisten:
“Het is méér dan samenkomen en kletsen”
“Ik heb er heel veel aan gehad; nu had ik een veel betere bevalling; de angst is weg; het was echt een bevalling sámen!”
“Mijn kindje is zo rustig, dat komt vast van de yoga.”
“Mijn kindje slaapt zo mooi door, zeker ook doordat ik mediteer tijdens het voeden, dat is zo prettig voor ons samen.”
“Beste Romy,
Marlien is vanmiddag vlot geboren. De weeën kwamen niet vanzelf op gang. Wel goed met hulp van het ziekenhuis. Ik kon de geleerde technieken aardig toepassen. Van 12.00 tot 14.10 uur goede weeën gehad en toen bleek de ontsluiting al volledig. Ik mocht meteen persen en daar was ik nog geen 10 minuten mee bezig en toen was ze er, prachtig roze met apgar score 10. De verloskundige ondersteunde heel rustig en afwachtend en was heel blij met hoe rustig, vlot en mooi deze bevalling gelopen is. Het was even heftig, maar ik heb veel aan je oefeningen gehad en ben je daar erg dankbaar voor.
Met vriendelijke groet, Elien Nijland.”
“Goedemorgen Romy,
Onze zoon is geboren, hij heeft 9 dagen op zich laten wachten, kleine ondeugd. Hij heeft wel wat opstart probleempjes gehad, maar inmiddels gaat het goed met hem. Hij woog 3210 gram met zijn geboorte, een mooi manneke. Zijn naam is Jarno. En ik heb echt veel aan de Yoga gehad, ik heb ze tijdens de bevalling goed kunnen gebruiken, de verloskundige vroeg zich af of ik daadwerkelijk wel aan het bevallen was, zo rustig. Bedankt hiervoor.
Groet, H.S..”
“Hallo Romy,
sorry voor de late reactie!
Het is nogal hectisch geweest de laatste weken! Onze zoon R is vier weken te vroeg geboren… ik ben nl. met 35,5 weken opgenomen in het ziekenhuis i.v.m. zwangerschapsvergiftiging. Het bleek allemaal nogal ernstig te zijn en dus hebben ze besloten hem op die zaterdag erna te halen (d.m.v. een keizersnede)! Daarna zijn R en ik nog 12 dagen in het ziekenhuis gebleven (R heeft een paar dagen in de couveuse gelegen), maar het ging eigenlijk allemaal met hem (en met mij ook hoor), zodat we hem na die 12 dagen al mee naar huis mochten nemen! Ik heb dus geen weeën e.d. gehad! Maar de ontspanningsoefeningen hebben me nog wel geholpen toen ik de ruggenprik kreeg! Het wilde nl. niet meteen lukken… na vijf keer proberen lukte het eindelijk! Maar dankzij de ontspanningsoefeningen die ik o.a. bij jou heb geleerd heb ik er zelf niet veel last van gehad!!!
Nogmaals bedankt voor de interessante lessen!
Hartelijke groeten, M.”
De groei van je baby van week tot week zien: www.babybytes.nl
Postnatale Yoga en babymassage
Na de bevalling kun je samen met de baby komen voor een eerste Ayurvedische (oud Indiase) babymassage. Om voor de moeder en baby nog de nodige rust te bewarenis dit eerst individueel. Pas na ongeveer 2 maanden is een vervolg op de jonge-babymassage in een groep. Desgewenst kan de babymassage wederom individueel vervolgd worden.
N.B.
Romy heeft o.a. in voor de Thuiszorg in Ommen de cursussen Zwangerschapsyoga en babymassage verzorgt.
Contactformulier voor informatie of een vrijblijvende kennismaking.